YOGA EN MEER

Yoga.

In de oude Indiase geschriften wordt yoga omschreven als:
“ Het stilleggen van de wervelingen van het denken” uit: Patanjali yoga sutra’s. Het 8-voudige pad zit verweven in mijn yoga lessen.

Het woord Yoga is afkomstig uit het Sanskriet (de oude taal van India) en betekent eenwording, verbinding tussen lichaam en geest.

Yoga is een weg naar de bewustwording van wie je werkelijk bent.

Hatha Yoga

Ha=Zon en Tha=maan. Yoga is de verbinding tussen zon en maan. Zon en maan zijn de symbolen voor de polariteiten in het menselijk wezen. Zoals actief tegenover passief, mannelijk tegenover vrouwelijk, inademing tegenover uitademing, Straling tegenover reflectie etc. Met yoga ben je in staat deze tegenstellingen in jezelf bewust te worden, met elkaar in verbinding te brengen en in eenheid samen te laten klinken.

Yoga is vooral zelf doen en ervaren. Hatha Yoga wordt vooral in het Westen beoefend. Het lichaam is de invalshoek om tot eenwording te komen met je geest, met behulp van de adem.

Yoga is een innerlijke dans!

Yoga en Meditatie

Het woord meditatie wordt in veel betekenissen aangetroffen. Meditatie is de technieken en methoden die je als mens kunnen helpen inzicht in jezelf en de kosmos, waarin je je bevindt, te verwerven. Een methode dus om tot je innerlijke bron van wijsheid te komen. Je hogere zelf. Hierin wordt de werkelijke waarheid gekend. Meditatie is ook een verzamelwoord van verschillende ontspannings- en ademoefeningen, concentratietechnieken etc. om te geraken in een geestestoestand die ook meditatie wordt genoemd. Het heeft een zekere gelijkenis met yoga, dat zowel de weg aanduidt, de techniek beschrijft, als het doel: de eenwording, de oplossing. Je doet yoga om tot yoga te komen. Je beoefent meditatie om in een toestand van meditatie te komen. Meditatie is een zeer persoonlijke beleving die niet goed is te verwoorden. Verschillende manieren worden in de meditatielessen aangeboden.

Door zelf met regelmaat te blijven mediteren, ontdek je welke methodes het beste bij jou passen.

Kom het zelf ervaren.

Met aandacht (mindfulness) yoga doen of met aandacht dagelijkse activiteiten doen is ook meditatie.

Wat yoga voor je kan doen.

Yoga biedt allerlei oefeningen, die een positieve werking kunnen hebben op je lichamelijke- en ook je geestelijke gezondheid.
-  Het verbetert je adem en je wordt je ook meer bewust van je adem.
-  Het verbeterd je bloeddruk.
-  Het heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding.
-  Meer flexibiliteit van je spieren.
-  Het geeft je een diepere spierontspanning.
-  Het verhoogt je beweeglijkheid.
-  Het verbetert je spijsvertering.
-  Het versterkt je zenuwstelsel.
-  Het verbetert je oog-, handcoördinatie.
-  Het verbetert je concentratie.
-  Het verbetert je evenwicht.
-  Het geeft je meer vitaliteit en weerstand.
-  Het verbetert je lichaamshouding.
-  Het verbetert de lichamelijke en geestelijke bewustwording.
-  Geeft meer mentale ontspanning.
-  Het creëert steeds meer ruimte tussen lichaam en geest.
-  Het brengt je terug bij je kracht, stilte…..je eigen werkelijkheid.
-  Het kan je brengen naar je vreugde, vrede en liefde.
-  Het brengt je naar het HIER en NU.

Yoga voor wie?

De yogales die ik geef is voor een breed publiek. Voor zowel jong als oud, van (top)sporter tot iemand met een fysieke beperkingen, mensen die innerlijk zijn vastgelopen, voor mensen in therapie en...voor mensen die het gewoon fijn vinden om yoga te doen. Er wordt yoga op maat gegeven. Afgestemd op de groep.